Välj rätt bäddning till din säng

Sängen är en plats som ska kännas inbjudande när det är dags att krypa ner för dagen. För att få till den rätta känslan kan det vara trevligt att använda sig av sängkläder som man verkligen tycker om. Här får du en del handfasta tips på hur du kan tänka när du ska välja rätt textilier till ditt sovrum.

Färg på dina sängkläder

Att sängkläderna ska skapa en hemtrevlig känsla för ögat hänger för många ihop med vilken färg man väljer. Har du en specifik kulör som du tycker om lite extra kan denna vara det rätta alternativet för dig. När du ska välja sängkläder till ditt sovrum kan du även välja färg utifrån den övriga inredningen som du har i ditt sovrum. Antingen kan man plocka upp en färg som finns i övrig textil, till exempel mattor och gardiner, eller så tar du en helt annan färg som bryter av helt och hållet.

Materialval kan påverka temperaturen

Förutom färg och mönster kan man även välja mellan olika material på sina sängkläder. Bland annat finns det sängkläder i satin, linne eller klassisk bomull att välja mellan. Vilket man vill välja är en smaksak och de olika materialen kräver även olika mängd underhåll. En del material är känsligare för till exempel torktumling, samtidigt som andra material är betydligt tåligare. På samma sätt kan olika material öka eller sänka temperaturen när du ska gå och lägga dig. Många upplever att det blir betydligt varmare att sova i en säng med linne- eller sidensängkläder, samtidigt som en bäddning i linne kan kännas svalare.

Tänk på storlekarna

När man bäddar en större säng kan man välja mellan att ha två enkeltäcken eller ett stort dubbeltäcke i sängen. För dessa gäller olika mått på påslakanen, vilket är någonting man måste hålla koll på när man ska köpa sina sängkläder. På samma sätt kan måtten för örngotten skilja sig åt, där 50×60 är standardmåttet för svenska sängkläder.